Tippek fürdőszoba felújítás előtt 1. rész

,
ventilátor a falon egy modern zuhanyzós fürdőszobában

A ventilátor általában nem az elsődleges, amire egy fürdőszoba felújítás során gondolunk. Tapasztalatom szerint az emberek már csak akkor jut eszébe, amikor meglátják a frissen csempézett falon a lyukat, amit a kivitelező szabadon hagyott a ventilátornak. Pedig, a szellőztetés hiányában hamar penészedés léphet fel.

Egyáltalán miért kell ventilátor?

A fürdőszobák, illetve wc-k általában zárt helységek. A legtöbb lakásban arra sincs lehetőség, hogy folyamatos szellőzést biztosítsunk, vagy abból a banális okból kifolyólag, mert nincs is ablak a helységen. Vagy pedig az időjárás miatt például télen a mínusz 20 fokban beengednénk a zimankót, nyáron pedig a plusz 38 fokban csak még jobban melegítenénk a lakás. (Izzasztanánk a papit)

Hogy működik a ventilátor?

A vizes helységekben pára és szagelszívásra van szükség. Ezeket oldják meg a fürdőszobai kis helység ventilátorok. A motor által mozgatott lapátok irányított légcserét hajtanak végre. Ennek a formája és kialakítása is befolyásolja a zajszintet. A kifejezetten csendes típusú ventilátoroknál alapos tervezés eredménye a halk működés.

vent axia4

Mi a legzavaróbb egy ventilátornál?

Megvan az a jelenet, amikor hajnalban arra ébredsz, hogy a párod felkapcsolja a villanyt a fürdőszobában és elindul a ventilátor? Ez a monoton berregő hang minden jóérzésű ember rémálma. Sokan azt hiszik, hogy a ventilátorok már csak ilyenek. Pedig ez nem törvényszerű. Van olyan ventilátor ami olyan csendes, hogy még a szuszogás is hangosabb nála.

Mennyire lehet csendes egy ventilátor?

A hangosság illetve csendesség mértékegysége a decibel. Számokkal azonban nehezen érzékeltethető, hogy mi az ami bántja a fület és mi az ami fel sem tűnik. A hagyományos ventilátorok 35-50 decibel között szoktak lenni. Egy mosógép működés közben 70-80 decibel. Egy hajszárító pedig 65-70 decibel.  Ezzel szemben létezik olyan ventilátor, melyet úgy fejlesztettek ki, hogy a normál légzésnél is csendesebb legyen: 14-28 decibel. (Ide kattints)

Van még olyan szempont, amit érdemes figyelembe venni választás előtt?

A készülék elhelyezése  alapján megkülönböztetünk radiális és axiális ventilátorokat. Nem mindenkinek van szabad légtérbe vezető falnyílása a fürdőszobán vagy wc-ben. Mit tegyél, hogyha a ventilátort csak szellőző kürtőbe tudod bekötni? Ebbe az esetben radiális ventilátorra (Ide kattints) van szükséged. Ha a kivezető csővezeték nem hosszabb egy méternél és közvetlenül a nyílt légtérbe szellőzik akkor pedig axiális ventilátort (Ide kattints)  tudsz beépíteni. A készülék helyes megválasztása azért nagyon fontos, mert a tévedés olyan meghibásodást okozhat, amire nem vállalnak garanciát a gyártók.

Milyen áron szerezhetők be a különböző típusú ventilátorok?

Ha szeretnéd összehasonlítani a hagyományos ventilátorok árát mondjuk a csendes kivitelű készülékek árával, ajánlom figyelmedbe a következő linket. (Ide kattints) Mindemellett a kutatások azt igazolják, hogy a vásárlók 80%-a hajlandó inkább többet fizetni a csendes működésű ventilátorokért. Ha csak azt nézzük, nyaralás során is olyan szállásnak örülnénk, ahol nem zavarja a nyugalmat a folyamatos berregés.

Amennyiben szeretnéd pontosítani, melyik ventilátor lesz neked a megfelelő: vedd fel velünk a kapcsolatot! (Ide kattints) Szívesen megkímélünk az utána járás nyűgétől, és a hibás megoldásoktól.

Beszéljünk személyesen Miskolc belvárosában: UNIVENTIL KFT

3525 Miskolc, Régiposta utca 27.
Telefon/fax: +36 46 508 076
Telefon: +36 46 508 077
Mobil: +36 30 481 4277
E-mail: info@univentil.hu

Nyitva tartás:
Hétfőtől-Péntekig: 7.00-16.30
Szombaton: 8.00-12.00