Tippek fürdőszoba felújítás előtt

,
meleg fürdőszobában fekszik egy nő egy kádban

Tegyük fel, hogy felújítod a fürdőszobádat. Valószínűleg fel tudok sorolni 10 dolgot, amire magadtól nem gondolnál. És biztos, hogy a 10-ből akad majd legalább 3 olyan dolog, amit bánnál, ha nem tudnál előre. Lássuk a listát amivel képzett leszel és felkészült!

Egy forró habos kádfürdő minden keményen dolgozó ember álma. Amiben jó elmerülni, hosszú percekig csendben élvezni a meleget, és csukott szemmel semmire sem gondolni. A fürdőszoba az a hely, ahol egy időre nyugalomra lelhetsz. Ha egy felújítandó lakást vásároltál, ne sajnáld ennek a helységnek a korszerűsítésre a pénzt. Nyilván te is látod, hogy a komplett lakás festése és padló burkolása megoldható szinte ugyan annyi összegből, mint amennyi elmegy egyedül a fürdőszobára. Ám ha nem nyúlsz hozzá a beköltözésed előtt, később már vonakodva fogod megtenni.

Kezdjük az alapoknál: Fürdőkád vagy zuhanyzó?

Melyik illik jobban a habitusodhoz? Mekkora az otthonod?  Nagyobb lakásokban ajánlott mindkettőt elhelyezni. Hiszen van olyan élethelyzet, amikor csak egy gyors zuhany fér bele; és van, amikor jobb egy könyvvel hosszan elvonulni a fürdőbe. Ha kicsi a fürdőszoba akkor léteznek kádhoz kapható paravánok, melyek így zuhanyként is funkcionálnak. Amennyiben ehhez is túl kevés a hely, akkor marad a zuhanyzó.

Fürdőszoba

Zuhanyzóból kétféle megoldás létezik: az egyik esetben tálcás zuhany kabin kerül beszerelésre, a másik esetben csempéből építik ki a zuhanyt. Fürdőkád esetén a leginkább helytakarékos az egyenes kád. Ha azonban szeretnél a sarokkádak élményével gazdagodni, mégsem tudsz nagy fürdőkádat beszereltetni, akkor az asszimmetrikus kádat neked találták ki.

Mire készüljek, ha zuhanyzót választok?

Még az elején el kell döntened, hogy zuhany tálcás kabint választasz, vagy épített zuhanyzót. Erről már az első találkozón konzultálj a szakemberrel- a két esetben ugyanis eltérő a szennyvíz elvezetése. A kiépítés során figyelni kell a szifon magasságára, és sajnos nem mindig van lehetőség a padlóba süllyesztésére. Zuhany ajtóknál komoly átgondolást igényel a helyszín adottságainak megfelelő feltérképezése. Az ajtó nyílhat befelé vagy kifelé, akár mindkét irányba- de görgőkkel akár a fal mögé is.

Épített zuhany előnyei és hátrányai:

Nagyítja a teret optikailag, mert gyakori, hogy pusztán keret nélküli üvegfal veszi körül és nem tálca az alja, hanem maga a burkolt padló. Ebben az esetben a zuhany anyagköltsége minimális, inkább a munkadíjat terheli ez a változat. Másik előny, hogy a legmodernebb lakberendezési megoldások közé tartozik. Elegáns és esztétikus bármilyen helyre.

A zuhany csaptelepen kívül a szennyvíz elvezetést kell megoldani hozzá. Ehhez a típushoz padlóba süllyesztett hosszúkás zuhany összefolyót használnak (70-80-90-100 cm stb. hosszban) A padló összefolyó azonban hagyományos panel fürdőszobába (vagy olyan helyre ahol a födém közel van a padló szinthez) nehezen telepíthető, mert kb. egy 25 cm mélység kell neki. Ráadásul a víz elvezetése miatt a padló összefolyó felé kell lejtenie a burkolatnak.

radaway zuhanykabin walk in

Tálcás zuhanykabin előnyei és hátrányai:

Rengeteg zuhanykabin kapható, sokféle kialakításban (négyszögletes, íves, asszimetrikus, u alakú, stb.) melyekhez különféle tálcákat lehet párosítani (hagyományos, lapos, ülőkád magasságú). Előnye ennek a választásnak az, hogy bárhová telepíthetők, a legkisebb fürdőszobára is megoldást nyújtanak. Árban jutányos és pénztárca barát megoldások léteznek. Ám, az anyag minőségre figyelni kell, hogyha szeretnénk sokáig élvezni a használatát.

Ha mégis elromlana például az ajtó, cserélni kellene a görgőt, vagy letörik egy darab, akkor az alkatrész beszerzése nagyon nehézkes. Ennek kivédése érdekében érdemes nagy neves gyártó termékei közül választani, nem pedig a pimaszul olcsó ázsiai import palettájából. A zuhanykabinok másik rossz tulajdonsága, hogy a kereteken illetve az illesztéseken, a tálca sarkainál könnyen megtelepszik a kosz, kialakulhat penész. Egy újonnan megvett csillogó kabin hamar válhat rémessé, hacsak nem subickolod naponta.

radaway zuhanykabin szögletes

Mire készüljek, ha kádat választok?

Háromféle kád típus kapható: egyenes kád, sarokkád, és asszimetrikus kád.  Az egyenes kád leggyakoribb méreti 70×150, 70×160, 70×170 cm. Bárhogy forgathatók. A sarokkádnak mindkét oldala ugyan olyan hosszú, ezáltal nagy helyet foglal a fürdőben. Ilyen kivitelben kaphatók általában: 120×120, 140×140, 150×150 cm. Az asszimetrikus kád, mintha az előző kettő hibridje lenne: az egyik oldala hosszabb (140, 150 vagy 160 cm), míg a másik rövidebb (90, 95, 100, 105 vagy 110 cm). Ezeknél a kádaknál fontos tisztázni, hogy jobbos vagy balos kerül megrendelésre.

Kádak

Kádválasztásnál az elődleges szempont: a hely igény. Hiába álmodozol sarokkádról, amiben akár a pároddal együtt élvezheted a fürdőzést, ha nem fér el hozzátok csupán egy egyenes kád. Ezért itt nem is beszélek előnyökről vagy hátrányokról, hiszen a fürdőszoba méreti úgyis eldöntik helyetted mit szereltess be. Azonban van itt néhány fogalom, amit érdemes tisztázni:

A fürdőkád anyaga

Megkülönböztetünk lemez és akrill kádakat. Az előbbi formára hajlított lemezből van, és zománcozott festék bevonattal árulják. Régebben ezek voltak az ismertek, bizonyára találkoztál már színes változataikkal (bézs, barna, kék, zöld). Az anyag strapa bíró, de a zománc lekophat, lepattanhat. Ráadásul elég hideg mikor neki dőlsz a hátaddal- ezt személyes tapasztalatból írom. Az akrill kád ezzel szemben végül is műanyag. Könnyebben repedhet meg, főleg ha nagyon vékony változatban sikerült megvenned. (Mert mondjuk az árát nézted csak, és nyilván olcsó volt). Nem szerencsés a 3 mm-nél vékonyabb kivitelt, sőt a figyelmedbe ajánlom, hogy léteznek erősített vastagságúak, melyek 5mm-esek.

feba1

A fürdőkád telepítése:

Beépítése szempontjából lehet felcsempézett vagy előlapos beépített, illetve szabadon álló/ lábaskád. A felcsempézett kád esetében csak a kád maga kerül megvásárlásra. Ennek tartozéka a kádláb, de nem tartozéka a szifon. Mivel egyedi igény szerint lehet automata kádszifont és hagyományos kádszifont vásárolni. A felcsempézés esztétikailag egységes fürdőszobát eredményez. Ám aki ragaszkodik a kád saját anyagából készült előlaphoz, az tényleg ügyeljen arra, hogy jó minőségű kádat vegyen. Az előlapnál jobban ugyanis semmin sem árulkodik arról, hogy kellően erős-e a kád vagy sem. A szabadon álló kádak egyedi hangulatát nem lehet leírni. Sajnos a prémium fürdőzésnek ára van, jelenleg ezek a lábas kádak a legdrágábbak, amiket kapni lehet.

fürdőszoba új lábon álló káddal elegáns környezetben

Megnéznél egy katalógust? Érdekelnek a konkrét árak?

Beszélgessünk a lehetőségeidről. Nézz meg nálunk egy-egy kiállított darabot. Kalkuláljuk ki együtt, mennyibe fog kerülni a fürdőszoba felújításod anyag költsége! (Ide kattints) Mi el fogjuk mondani azokat a fontos infókat, amikre csak szakáruházak figyelnek: nem engedünk például kisétálni az ajtón a kiválasztott kád vagy zuhanyzó műszaki rajza nélkül. Hiszen tudjuk, hogy a kivitelező kérni fogja tőled, -utólag pedig bosszantó az interneten kutakodni egy ilyen apróságért.

Megtalálsz minket Miskolc belvárosában: UNIVENTIL KFT

3525 Miskolc, Régiposta utca 27.
Telefon/fax: +36 46 508 076
Telefon: +36 46 508 077
Mobil: +36 30 481 4277
E-mail: info@univentil.hu

Nyitva tartás:
Hétfőtől-Péntekig: 7.00-16.30
Szombaton: 8.00-12.00