Mire figyeljek kazán vásárlásakor?

,
egy nyitott jegyzet füzet új kazán felirattal

Ha éppen gázkazánt készülsz venni, és szeretnél alaposan felkészülni a nagy döntés előtt, akkor ez a cikk neked született. Ebben a részben megtudhatod, miért érdemes iszapleválasztót szerelni egy új kazán mellé.

Először is mi a fene az az iszap leválasztó?
A neve is hülyén hangzik, mégis mit keresne iszap a kazánban?! Nos, ez nem olyan iszap amiben áztatják magukat a dámák az amerikai wellness farmokon.
A fűtési rendszerekben keletkező iszap valami egészen másféle. Semmilyen hatással nincs a szép arcbőrre, ellenben egy az egyben tönkre teheti a vadonatúj több száz ezer forintos kazánodat. Nem is kell neki sok idő, mert ha a rendszerben levő csövek átmérője kicsi, az iszap okozta dugulás akár 1-2 év alatt is bekövetkezhet.
A károsodásra akkor van a legnagyobb esély ha csak kazánból vettél újat, és a rendszer többi eleme (pl. radiátorok) maradt a régi. Minden fém felület a vízzel való folyamatos érintkezés miatt korrodál. A leválló kis részecskék összeállnak és fekete trutyiként keringenek a rendszerben. A régi rendszerekben már régóta. És csak nőnek meg nőnek. Híznak, akárcsak a Kisgömböc.
Ráadásul (nem mintha ez nem lenne elég baj önmagában) a kazán testében a forrósággal találkozva az iszap még le is ég! Odakozmál, mint az agglegény reggelije. Csak ott a serpenyőt kell kidobni a végén, itt meg a kazánt. Márpedig ki szeretne rövid időn belül újra kazánra költeni?! Na ezt az anyázós helyzetet előzi meg az iszapleválasztó.
Hogy működik az iszapleválasztó?
A készülék elve alapfokú iskolai végzettséggel is megérhető: a rendszerben keringő iszapot úgy köti meg, hogy egy baromi erős mágnessel magához vonzza a benne található fém darabkákat.
A mágnes által összegyűjtött iszapot rendszeresen üríteni kell. Nem győzöm ezt eléggé hangsúlyozni: akárcsak a porszívónál a porzsák. Ott sem tűnik csak úgy el a sok kosz amit felszívott. Az iszapleválasztó esetében is, a gyűjtő poharat időnként le kell csatolni  a rendszerről és kitisztítani. (Azért van két golyóscsap előtte és utána hogy ezt könnyen meg lehessen tenni.)
Mit kell tudni az áráról?
Mivel a mágnes az iszapleválasztóban a mágnes a lényeg, érdemes olyat választani, ami nem csak dekorációként kerül majd a kazán mellé. Egy jó iszapleválasztó nem 10.000 Ft. Hanem ennek a duplája. Minimum. De inkább a háromszorosa-négyszerese. Úgy is szoktak játszani az árakkal, hogy nem mindegyik típus mellé csomagolnak felszereléshez szükséges golyóscsapot. Pedig az fog kelleni. Méghozzá kettő darab.
Érdemes ezt figyelembe venni, amikor típusokat hasonlítasz össze. Mert lehet, hogy veszel egy olcsóbbat és aztán másnap mehetsz is vissza golyóscsapot is venni mellé. Megkönnyítem a dolgod: itt van például egy fajta, amihez gondosan előre csomagoltak (Kattints ide)
Ha szeretnél többet is összehasonlítani az alapján hogy melyik fajta mennyire csinos, vagy melyik fajta milyen színű- esetleg melyik mennyibe kerül pontosan-akkor ezen a linken megteheted. (Kattints ide)

Megtalálsz minket Miskolc belvárosában: UNIVENTIL KFT

3525 Miskolc, Régiposta utca 27.
Telefon/fax: +36 46 508 076
Telefon: +36 46 508 077
Mobil: +36 30 481 4277
E-mail: info@univentil.hu

Nyitva tartás:
Hétfőtől-Péntekig: 7.00-16.30
Szombaton: 8.00-12.00