Miért jó konvektor cserére pályázni?

,
spórolás malaccal

Vajon mindenkinek megéri? Mégis miért fizetnek pontosan és mennyit? Milyen konvektorokra érdemes cserélni a régit? A 15-20 éves konvektorok már mind megértek a selejtezésre. Ekkor a hatásfokuk 75% alá csökken. A pénzeddel nagy mértékben az utcát fűtöd. 

A hírek szerint hivatalosan is kiírták az Otthon Melege pályázatot, melynek keretén belül konvektor csere támogatásra pályázhat a lakosság. A részletes információkért érdemes látogatni az NFSI oldalát. (Ide kattints). A pályázatok benyújtására május 20-tól van lehetőség. Ha a támogatási keret kiürül, le is zárják a pályázatot- ezért ajánlott hamar feltölteni a jelentkezést. Néhány gondolattal segítek neked felmérni, érdemes-e ebbe belevágni.

Személyes vélemény

Amit adnak fogadd el- tartja a mondás. Minden “vissza-nem-térítendő” pályázat nagy lehetőség, hiszen ilyen-olyan indokkal hozzánk vágnak pénzt. Ki az, aki hagyja, hogy lepattanjon róla a sok tízezres? Nem mondom, hogy még a kezünket sem kell kinyújtani érte, mert igenis tenni kell a bankókért. Akinek arra sincs energiája, hogy alaposan felkészüljön, és figyelmesen összeállított dokumentumokkal pályázzon, az ne is olvassa tovább ezeket a sorokat. Menjen inkább, üljön le a kanapéra, és kapcsolja be a tv-t. Most indul a Dallas az új Dzsoki csatornán.

Aki viszont komolyabb érdeklődik, annak folytatom a gondolat menetet: nem lehet pénzt csinálni pénz nélkül. Igaz, a “vissza-nem-térítendő” támogatások során kapott pénzt nem kell visszafizetni, de a “támogatás” sosem 100%-os. Önerőre is szükség van. Tehát csak akkor fizetnek neked, ha te is fizetsz valamennyit. Akinek semmi de semmi fűtés korszerűsítésre szánható pénze nincs, mert:

 • a gyerek esküvőjére, vagy
 • az autó javítására, vagy
 • az udvar térkövezésére

akar inkább költeni, az csak azért ne pályázzon, mert “most itt a lehetőség”. Ne foglaljuk a helyet olyantól, aki évek óta a konvektorok cseréjére gyűjt, és végre megörült, hogy az Állam ad is mellé egy kis támogatást. Az Otthon Melege azoknak való, akik eleve terveztek konvektort cserélni, és tudják miből fogják kifizetni. Mert: a pályázat előfinanszírozásos, azaz a komplett fűtés korszerűsítésre szánt pénznek meg kell lennie a kivitelezés pillanatában. A támogatott részt a benyújtott számlák után utalják vissza. Tehát te kifizeted a konvektort, a gáz szerelőt, a villany szerelőt és vársz, hogy egy részét a költségeidnek visszakapd.

Szakmai vélemény

Mi épületgépészek jobban szeretünk mindenkinek központi fűtést ajánlani (kazánnal, radiátorral) konvektor helyett. Ennek oka, hogy a magyar lakások többségében ma is olyan elavult készülékek vannak, amiket nem is lehet egy lapon említeni műszakilag egy kondenzációs kazánnal. (A kondenzációs kazán a füstgáz “újrahasznosításával” plusz energiát termel és pénzt takarít meg.) Ráadásul egy eszközzel előállítható a mosogatáshoz, fürdéshez szükséges meleg víz. A kombi kazán magába ötvöz egy vízmelegítőt és egy fűtő készüléket.

Viszont be kell, hogy lássuk szakemberként: vannak olyan lakások, melyek korszerűsítése egy vagyonba kerülne ha központi fűtést alakítanánk ki. (A kémény sokszor megduplázná, esetenként megtriplázná a költségeket.) Ezért kijelenthető: van, akinek a konvektoros fűtés a legjobb megoldás. Ám ezt is mint minden rendszert, modernizálni kell. Semmilyen készülék nem úgy muzsikál már 10-15 netán 20 év elteltével mint újkorában. És az idő múlásával a gyártók egyre hasznosabb és ötletesebb funkciókat telepítenek egy-egy új konvektorba.

Kinek ajánlom a konvektoros fűtést?

 • Azoknak, akik olyan társasházban laknak, ami jelenleg is konvektoros fűtésű- mert ide könnyű lesz az újakat felhelyezni a meglévők helyére.
 • Azoknak, akik alsó szinteken laknak- mert nagyon költséges lenne számukra függőlegesen kivinni a füstgázt.
 • Azoknak, akik olyan társasházban laknak, amelynek nincs önálló kéménye.
 • Azoknak, akik hosszú időszakokra, (esetleg egész télen) nem tartózkodnak otthon, mert a központi fűtés elfagyhat a hidegben.

Milyen konvektorokat ajánlok?

 • Ami eléri az “A” osztályos energia hatékonyságot. (Ide kattints)
 • Aminek nem egy, hanem több funkciója is segíti a gáz megtakarítást. (Ide kattints)
 • Ami számszerűsíthetően kevesebb rezsit eredményez. (Ide kattints)
 • Ami alkalmas sokrétű szabályzásra -akár közvetlenül a készüléken, akár központilag, akár telefonról wifin keresztül. (Ide kattints)

Pénztárca vélemény

Nem akarlak kiábrándítani, de ha az Otthon Melege pályázat keretin belül szeretnéd megvalósítani a konvektor cserét, akkor teljesen felesleges bemenned a boltokba, és az iránt érdeklődni, hogy melyik a legolcsóbb készülék. Jó lenne azt hinni, hogy megveszed egy kedvező árut, és még vissza is fizeti egy részét az Állam. Happy. Sunshine.

Túl szép lenne ha így működne. A pályázat kiírásában pontosan össze van szedve milyen (és ezáltal melyik) konvektorok költsége számolható el. Nem mindegyik konvektor felel meg a szempontoknak. De itt van néhány, ami igen. (Ide kattints) Mi már összeválogattuk, hogy neked ne kelljen.

Ne feledd, hogy ez az Otthon Melege egy energetikai pályázat. Azt kívánják a Nagyfejesek segíteni, hogy a lakosság fűtése korszerű és energia hatékony legyen. Mintha lenne egy régi mikród. Akarnál egy újat, de hogy ne kelljen sokat ráfizetni megvennéd a legolcsóbbat. Nem. Nem. Ezt nem támogatják. Azt támogatják, hogy ha már újat szerzel be, vedd meg a legkorszerűbbet, ami alig használ áramot. Na: ugyan ez a metodika a konvektor cserével kapcsolatban is.

Akkor fogod megkapni a maximális támogatást, (750.000 ft, vagy a beruházás értékének 60%-a, készülékenként pedig 96.000 ft) ha megérted hogy gondolkoznak a pályázat megalkotói. Ha ki tudod műszakilag mutatni, hogy te a legkörnyezetkímélőbb megoldást választottad, akkor dörzsölik majd a kezüket a bírák, és örömükben odaadják a legmagasabb elérhető összeget. Ehhez a villamos vezetéknek, és az összes gázkészüléknek, azok kötéseinek állapota stb. kifogástalan kell, hogy legyen.

Tehát a pályázatban elszámolható beruházás áll majd: munkadíjból és anyag költségből. Az anyag költség pedig nem csupán a konvektor árát jelenti, hanem a beszerezéshez és korszerűsítéshez szükséges egyéb tételeket. Ha kalkulálni szeretnél konkrét árakkal, esetleg érdekel mennyibe kerül egy olyan készülék, ami az Otthon Meleg pályázatban elszámolható (Ide kattints) Amennyiben kérdésed van, van nem boldogulsz keress bátran! (Ide kattints)

Megtalálsz minket Miskolc belvárosában: UNIVENTIL KFT

3525 Miskolc, Régiposta utca 27.
Telefon/fax: +36 46 508 076
Telefon: +36 46 508 077
Mobil: +36 30 481 4277
E-mail: info@univentil.hu

Nyitva tartás:
Hétfőtől-Péntekig: 7.00-16.30
Szombaton: 8.00-12.00