Mi alapján válasszak radiátort?

,
anyuka a babáját puszilja meleg otthonában radiátor előtt

Ha alul méretezem a radiátort hideg lesz? És ha túl nagyot veszek feleslegesen költök? Itt összeszedtünk néhány infót, ami segít jól dönteni!

Milyen radiátorok kaphatók?

Én itt most az acél lemez (lap) radiátorokról fogok írni, abból az egyszerű és banális okból kifolyólag, hogy ezeket keresik a legtöbbször a boltunkban. Azonban nem csak acél lemez lapradiátor létezik, vannak jobb hővezetésű alumínium lemez radiátorok is. Ezek általában drágábbak, mivel a gyártás során használt anyag is drágább. Megvásárlásukkor figyelembe kell venni, hogy nem minden helyre telepíthetők, mert az alumínium és a réz kémiai reakcióba lép egymással. Tehát, ha rézcsővel van szerelve a csővezeték, az nem fogja szeretni az alumínium radiátort.

Melyik radiátor számít jó minőségűnek?

A leggyakrabban gyártott lemez radiátorok acélból vannak öntve. Érdemes olyan típust választani, aminek a lemez vastagsága eléri az 1.2-es szabványt. Színterezéssel festik fehérre, jobb esetben nem csak kívül, ahol látszik, hanem belül is. Azért fontos, hogy a megkapják a kellő réteg védelmet, mert a fém a vízzel és a levegőben lévő oxigénnel találkozva korrodál. Köznyelvre fordítva szépen lassan rozsdásodni kezd: az anyag elvékonyodik, a szerkezete romlik. Röviden és tömören: kilyukad. Ez a csúnya és bosszantó történés azonban megakadályozható, ha drágább -de anyagában és előállítási technológiájában jobb- radiátor márkát választunk.szerelvenybolt miskolc

Hogy működik a radiátor? 

Fogadjunk, hogy nem nagyon nézted eddig, de a radiátor belső lemezei harmónika szerűen helyezkednek el. (Kukkancs csak be a rács alá!) Ezzel nem csak azt érték el, hogy nagy felület van oda “behajtogatva”, hanem a hullámok közti részben a levegő egyfajta mozgásba is kezd. Ez a lassú áramlás okozza, hogy a szobában olyan kellemes meleg terül szét, amitől a macska is jól érzi magát, meg a nagymama is. A radiátor tehát nem csak felület fűtő, hanem levegő áramoltató. Azaz konvekciós hőleadó– Oké, ígérem többet nem dobálózok ezzel a szóval.

Mit jelent az, hogy egysoros vagy kétsoros radiátor?

Nem akarlak rögtön megijeszteni, de még három soros is van. Azt jelenti, hogy hány konvektor lemeze van egy radiátornak. Az átlag honpolgár ebből csak annyit szokott szemmel észlelni, hogy milyen vastag. Az egy soros a legkarcsúbb, a három soros a legducibb. Persze a többség szíve szerint a csinosat választaná, ám ezzel épp hogy a fent említett értékes harmónika alakúra hajtott belső részen spórolnál. Annál nagyobb ugyanis egy radiátor teljesítménye minél vastagabb.

Milyen magas és milyen hosszú radiátort vegyek?

Amilyen elfér. Vicc nélkül. Ez szokott az elsődleges szempont lenni. Általában egy szokványos ablak alatt a hely (azaz a parapet) 600 cm magas radiátorokat tesz lehetővé. Hosszra határ a csillagos ég, de a leggyakoribb az 1000-1200 cm. Ne felejtsd el, hogy a radiátor esetében a hő leadására szánt felület mértéke nagyon meghatározó. Minél nagyobb/hosszabb/ magasabb/ vastagabb egy radiátor, annál nagyobb a teljesítménye.

szerelvenybolt miskolc

Mekkora hőteljesítményű radiátor kell nekem?

Mivel ez egy bonyolult, úgynevezett hőszükséglet számítást követően állapítható meg csak teljes pontossággal: döntsön a szerelő vagy a kivitelező szava. Ezeket veszi figyelembe a szakember:

  • A  helység hőigénye watt-ban kerül megállapításra. A szükséges teljesítményt kell lefednie a választott radiátornak. Ha alul lett méretezve akkor nem lesz elég meleg a szobában. Ha túl nagy került kiválasztásra, akkor meg meleg lesz és állandóan fojtani kell.
  • Először azt kell pontosan felmérni mekkora felületek vannak, és ezek milyen hőátbocsájtási tényezővel rendelkeznek.  Pl. Az ablakokon kiszökik a hő. Na nem szó szerint. De tény, hogy ott hőveszteség keletkezik. A falak máshogy tartják a hőt ha szigetelve vannak, és máshogy ha nem.
  • Vannak olyan plusz tényezők (éghajlat, égtáj, sarok lakás vagy körbe fűtött) melyek szintén befolyásolják a helység hőigényét.
  • Figyelembe kell venni a radiátor kiválasztásánál, hogy milyen kazánnal üzemel a rendszer. A kondenzációs kazán alacsony hőmérsékletű vízzel működik (30-40 fokon). A hagyományos magasabb hőmérsékletű vízzel működik (50-60 fokon). A vegyes tüzelésű kazán még annál is több (70-80 fokon) biztosítja a fűtést.

Két ugyan olyan hőteljesítményű radiátor közül melyiket válasszam?

Ha a hőszükséglet számítás során kijött, hogy mondjuk 1400 W teljesítményre van szükséged a kedves kis halvány színű nappalid befűtéséhez, akkor a gyártók által kiadott radiátor választó táblázatból beazonosítható, hogy neked több radiátor is megfelel:

  1. A kétsoros 600 cm magas és 700 cm széles azaz 22x600x700 (melynek pontos teljesítménye 1521 W) vagy
  2. Az egy soros 600 cm magas 1200 cm széles azaz 11x600x1200 (melynek pontos teljesítménye 1401 W) vagy
  3. A három soros 600 cm magas 600 cm széles azaz 33x600x600 (melynek pontos teljesítménye 1849 W)

Ez mind lefedi az 1400 W-ot, a Technik Therm Pro katalógusa szerint- de a többi radiátor márka közül is ugyan így kell választani: nem reklámozni akartam. Tehát azt kérd a fűtés szerelőtől, hogy írja össze milyen hőteljesítményű radiátorokat javasol a hőigényekhez mérten. Utána válasszatok a táblázatból! Az összes változat ami lefedi a kívánt teljesítményt megfelel. A nyertes radiátor az legyen, amit méretei (hossza, szélessége, vastagsága) szerint is szívesen láttok a szobában.

Megnéznél egy radiátor mérettáblázatot? Érdekelnek a konkrét árak? 

Ha ki akarok kalkulálni, mennyit fogsz radiátorra költeni, nézd meg ezt a konkrét árlistát. (Ide kattints) A termékek leírásában mérettáblázatot is találsz. Használd a fent bemutatott módon. Amennyiben kérdésed van, van nem boldogulsz keress bátran! (Ide kattints)

Megtalálsz minket Miskolc belvárosában: UNIVENTIL KFT

3525 Miskolc, Régiposta utca 27.
Telefon/fax: +36 46 508 076
Telefon: +36 46 508 077
Mobil: +36 30 481 4277
E-mail: info@univentil.hu

Nyitva tartás:
Hétfőtől-Péntekig: 7.00-16.30
Szombaton: 8.00-12.00