A padlófűtés vagy a radiátor a jobb?

,
kisbaba meztelen lábbal a padlófűtésen áll

Gyakori kérdés főként a fiatalok körében, hogy merjenek-e padlófűtést tenni a megszokott radiátorok helyett. Nagy lesz a por? Egészségtelen? Száraz lesz a levegő? Mégis melyik választással jársz jobban?

Személyes vélemény: 

Én személy szerint padlófűtés párti vagyok. Ennek az az egyszerű oka, hogy olyan lakásban nőttem fel, ahol 250 négyzetméter padlófűtés van. Igen, kifűtötte. Soha nem fáztam, sőt boldog gyerekkori emlékem, hogy a fürdőszobába menekültem el a zajos családi élet elől, és egy könyvvel a kezemben a kádnak dőlve órakán át olvastam a meleg padlón.

szerelveny bolt

Az, hogy a radiátor vagy a padlófűtés válik szimpatikussá abszolút szubjektív. Néha az döntő a padlófűtés mellett (ezt nőktől szoktam hallani) hogy: “Azok a csúnya radiátorok ne foglaljanak helyet a szobában”. Néha pedig az döntő a radiátoros fűtés mellett (ezt pedig férfiaktól szoktam hallani) hogy: “A radiátoros fűtés könnyen szerelhető és javítható”.

Szakmai vélemény:

  1. A kivitelezési körülményeket érdemes figyelembe venni a választásnál. Van olyan szituáció, ami automatikusan eldönti a “padlófűtés vagy radiátor” örök kérdését. Ha nem akarod a padló szerkezet jelentő részét felszedni egy meglévő lakásban, majd újra betonozni (ennek minden nyűgével és anyagi gondjával) akkor inkább ne erőltesd a padlófűtést.
  2.  Másik fontos szempont a hőérzet. A radiátor konvekciós hőleadó (Ide kattints). A radiátor konvektor lemezei között a meleg levegő lassú áramlásba kezd, ami egyfajta mozgással bejárja a szobát, így nem csak sugározva fűti azt. Ezzel szemben a padlófűtés sugárzó fűtés. A sugárzó felület nagy, azonban csökkenhet a bútorokkal, és mindennel ami úgymond “lefogja”. Ezért egy olyan szobában, ahol szinte csak egy francia ágy fért el, nem biztos, hogy kellemes meleget fog biztosítani.
  3. Az életviteled is meghatározó a két fűtési rendszer közötti választásban. Aki gyakran elmegy napokra otthonról, és ez idő alatt szereti gazdaságosan alacsony hőfokra állítani a termosztátot, (mondjuk 18 fokra) az nem fogja szeretni a padlófűtés “lomhaságát”, amikor haza érkezik. A beton alá szerelt padlófűtés a sugárzással lassan éri el, hogy a fagyos tundra hangulatával vetekedő nappali meleg trópusi otthonná váljon. A radiátorok gyorsabban reagálnak. Vaskos alumínium vagy acél lemez testük hamar meleg érzést biztosít.
  4. A rendszert fűtő kazán sem elhanyagolható tényező, amikor leteszed a voksod a padlófűtés vagy a radiátoros fűtés mellett. A kondenzációs kazánok például alacsony hőfokon üzemelnek hatékonyan, és ez kedvez a padlófűtés kialakításának, ami 30-40 fokos fűtési vízzel komfortos. A vegyes tüzelésű kazánok ellenben nagy hőfokot állítanak elő, ezért ajánlott radiátorokra vezetni a melegvizet (mely akár 70-80 fok is lehet). Persze minden megoldható hőcserélővel vagy keverő szeleppel. (Ide kattints ha érdekel mik ezek)

A padlófűtés és a radiátoros fűtés akár kombinálható is egy lakáson belül. Ezeket nevezzük vegyes rendszernek. Gyakori eset, hogy a szálló portól faló félelem miatt a hálószobába radiátort tesznek, a nappaliba-konyhába-fürdőbe pedig padlófűtést. Én azt mondom, döntsön az előbb felsorolt 4 szempont, nem ez az utolsó 1. Hiszen a szállóportól való félelemmel szemben szeretném megemlíteni, hogy egy németországi autó gyár teljes területén padlófűtés működik. A fényező műhelyben is. Meg lehetne nézni az autók fényezését, ha tényleg komoly problémát jelentene a szállópor.

Pénztárca vélemény:

Sokan azt hiszik a padlófűtés kialakítása drágább- pedig nem biztos. A padlófűtéshez használt cső szinte semmilyen kötést nem igényel (nem nagyon kell hozzá drága idomokat venni). Egyszerűen csak letekerik a kívánt helységbe, így a méter árát kell megfizetni. Persze érdemes a komfortosabb szabályozhatóság érdekében körökre osztani (mondjuk szobánként). Így a kazán alá fog kelleni osztó-gyűjtő, ami ezeket a köröket “szétosztja” a lakásban, illetve “visszagyűjti” a fűtőkészülékbe. Egy négyzetméterre azt szoktuk mondani, hogy 10 méter cső ajánlott. Ha hozzávetőlegesen kiszámoltad, akkor körül-belüli árat kalkulálhatsz ezen a linken (Ide kattints)

szerelveny bolt

A radiátorok ára egzaktabb. Annak megítélése, hogy mekkora radiátorra van szükséged már nehezebb. Érdemes ezzel kapcsolatban elolvasnod a következő bejegyzést amiben pont ezzel a kérdéssel foglalkoztam (Ide kattints) Ha megvan, hogy melyikből mennyire van szükséged ezen a linken találsz árlistát.  (Ide kattints) Kalkulálj azzal, hogy radiátor szelepek is kelleni fognak (radiátoronként 2 db az előremenő és a visszatérő ághoz). Mindig számolj azzal, hogy a munkadíj még az anyagköltséghez hozzáadódik- és más költsége van egy radiátoros fűtés kialakításának mint egy padlófűtés telepítésének.

Ha maradt még benned kérdés, keress minket bátran! (Ide kattints)

Megtalálsz minket Miskolc belvárosában: UNIVENTIL KFT

3525 Miskolc, Régiposta utca 27.
Telefon/fax: +36 46 508 076
Telefon: +36 46 508 077
Mobil: +36 30 481 4277
E-mail: info@univentil.hu

Nyitva tartás:
Hétfőtől-Péntekig: 7.00-16.30
Szombaton: 8.00-12.00